Στο τμήμα Γενικής Χειρουργικής ο Γενικός χειρουργός πραγματοποιεί κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο των οποίων συνταγογραφεί  και προτείνει τρόπο θεραπείας, όχι απαραιτήτως χειρουργικό, αλλά εάν απαιτείται χειρουργείο  εξηγεί το είδος της επέμβασης που απαιτείται.

Εκτός από κλινικές εξετάσεις , πραγματοποιούνται και επεμβατικές διαδικασίες  (με τοπική αναισθησία) κατά τα δεδομένα του εκάστοτε  περιστατικού και με την σύμφωνη γνώμη του Χειρουργού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείνουν εγκαίρως τα ραντεβού τους καθόσον ενδέχεται να πρέπει να προηγηθεί σχετική προετοιμασία του ασθενούς ειδικά όσον αφορά τα επεμβατικά περιστατικά.

Ο υπεύθυνος του τμήματος Δρ. Μάριος Κωνσταντίνος Ι. Κόκκαλης είναι Γενικός Χειρουργός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν στην Γερμανία. Ο κος Κόκκαλης διατηρεί συνεργασία με την Χειρουργική Κλινική και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίουτου Τύμπιγκεν, όπου έχει αναλάβει  υπευθυνότητα του Τομέα της Χειρουργικής των Κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.  Εφαρμόζει για πρώτη φορά στη κλινική προηγμένες χειρουργικές τεχνικές, όπως είναι η τεχνική της ενδοσκοπικής πλήρως εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση κήλης (eTEP) και η λαπαροσκοπική αποκατάσταση παραστομιακής κήλης με διπλό ή τρισδιάστατο πλέγμα καθώς και η προεγχειρητική προετοιμασία  του κοιλιακού τοιχώματος με ΒΟΤΟΧ. Παράλληλα συνεργάζεται στενά με την υπεύθυνη ομάδα της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και των επινεφριδίων, ενώ γίνεται μέλος του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων (DSO) και συμμετέχει ενεργά στις εφημερίες και τα χειρουργεία μεταμοσχεύσεων της κλινικής.

Τέλος, στο πλαίσιο των κλινικών και ακαδημαϊκών υποχρεώσεων της Πανεπιστημιακής Κλινικής, διδάσκει τους φοιτητές της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής, εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους χειρουργούς της κλινικής, εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα τον καρκίνο του ορθού και είναι ο πρώτος Χειρουργός στην Ελλάδα που εφαρμόζει την Τεχνική Τάσης Απονευρώσεων με την συσκευή Fasciotens για πολύ μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες.

Το επιστημονικό του ενδιαφέρον είναι έντονο με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και προφορικές ανακοινώσεις και poster σε συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Κήλης, στην θέση του Ταμία, ενώ είναι μέλος πολυάριθμων διεθνών και  ελληνικών επιστημονικών εταιριών. Τέλος είναι ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Ιατρών και Οδοντιάτρων (Ε.Σ.Ι.Ο.).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ/ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΞΕΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ:

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΗΛΩΝ (ΒΟΥΒΟΝΟΚΗΛΗ-ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ-ΚΟΙΛΙΟΚΗΛΗ) ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ
  • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΗΠΑΤΟΣ -ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ (ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ-ΗΠΑΤΕΚΤΟΜΗ-ΠΑΓΚΡΕΑΤΕΚΤΟΜΗ)
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ
  • ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ (ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ-ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ)
  • ΕΚΤΟΜΗ ΚΥΣΤΕΩΣ ΚΟΚΚΥΓΓΟΣ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ-ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ)
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑΣ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΛΕΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑΣ