Νέα

Γαστροσκόπηση: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας από τον ειδικό ιατρό Γαστρεντερολόγο-Ηπατολόγο Δρ.Π.Παντσά

Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση που επιτρέπει τον γιατρό να δει απευθείας το εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου). Για να γίνει η εξέταση ένα λεπτό ενδοσκόπιο το οποίο έχει περίπου το πάχος του μικρού δακτύλου του χεριού σας, θα περάσει μέσα από το στόμα σας στο στομάχι. Με τη χρήση του ενδοσκοπίου ο γιατρός έχει μια πολύ καθαρή εικόνα του εσωτερικού του στομάχου και είναι σε θέση να εντοπίσει κακοήθεις ή καλοήθεις βλάβες, πολύποδες, φλεγμονή, έλκη κ.α. Μερικές φορές ο γιατρός θα χρειαστεί να πάρει βιοψίες, μικρά κομμάτια ιστού (συνήθως μικρότερα από 5 χιλ) για να αναλυθούν από τον παθολογοανατόμο. Τα μικρά αυτά κομμάτια λαμβάνονται ανώδυνα μέσω του ενδοσκοπίου με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής λαβίδας βιοψίας.

Ποια είναι η χρησιμότητα της γαστροσκόπησης;

Η γαστροσκόπηση θεωρείται ως η σπουδαιότερη εξεταστική μέθοδος για τη διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων νοσημάτων του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.Αυτό ισχύει γιατί επιτρέπει την επισκόπηση του εσωτερικού των οργάνων αυτών αναδεικνύοντας ακόμη και μικρές αλλαγές της εσωτερικής επιφάνειας τους, δηλαδή του λεγόμενου βλεννογόνου. Έτσι, η γαστροσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς διάγνωσης των παθήσεων του οισοφάγου (οισοφαγίτιδας, καρκίνου του οισοφάγου, κιρσών του οισοφάγου κ.λπ.),

του στομάχου (γαστρίτιδας, έλκους, πολυπόδων, καρκίνου, κ.λπ.) και του δωδεκαδακτύλου (κυρίως έλκους του βολβού του δωδεκαδακτύλου).

Όμως η γαστροσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα και θεραπευτικής παρέμβασης μέσω του ενδοσκοπίου. Για παράδειγμα αναφέρονται τα ακόλουθα:

 Α) Οισοφάγος

  • Θεραπευτική αντιμετώπιση αιμορραγίας από κιρσούς οισοφάγου (επείγουσα αιμορραγία ή πρόγραμμα απολίνωσης των κιρσών για πρόληψη της αιμορραγίας)
  • Αντιμετώπιση στενώσεων (διαστολές οισοφάγου)
  • Απομάκρυνση ξένου σώματος, ενσφηνωμένου βλωμού κ.λπ.
  • Τοποθέτηση ενδοπροθέσεων, δηλαδή σωλήνων μεταλλικών ή πλαστικών, για αποκατάσταση της συνέχειας του αυλού του οισοφάγου που αποφράχθηκε από κακοήθη αιτία (π.χκαρκίνο οισοφάγου).

Β) Στόμαχος

  • Αντιμετώπιση της αιμορραγίας που προέρχεται από έλκος στομάχου
  • Αφαίρεση μέσω του γαστροσκοπίου των πολυπόδων που ενδέχεται να υπάρχουν στο εσωτερικό του στομάχου

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την εξέταση;

Οι κίνδυνοι από τη διαγνωστική εξέταση είναι γενικώς ελάχιστοι. Περιλαμβάνουν δυσφορία από τη διάταση του στομάχου λόγω του αέρα που εισάγει ο ενδοσκόπος για την εξέταση. Οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως άτομα με συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοαναπνευστικά, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα. Γενικώς, η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

Η προετοιμασία για την εξέταση

Το στομάχι θα πρέπει να είναι άδειο έτσι ώστε να μπορέσει να δει ο ενδοσκόπος το εσωτερικό του. Γι’αυτό τον λόγο θα σας ζητηθεί να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την εξέταση,

Θα είναι επίσης απαραίτητο να αφαιρέσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, καθώς και γυαλιά οράσεως για την ευκολότερη και πιο άνετη διενέργεια της εξέτασης.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Μέσα στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων θα ξαπλώσετε στο αριστερό σας πλευρό σε ένα εξεταστικό κρεβάτι, ο γιατρός στη συνέχεια θα ψεκάσει τον φάρυγγα σας με τοπικό αναισθητικό spray και θα χορηγήσει, ενδοφλέβιο φάρμακο καταστολής για να είστε ήρεμος/η και ελαφρά ναρκωμένος/η, στη διάρκεια της εξέτασης.

Όταν ο γιατρός προωθήσει το ενδοσκόπιο στο στομάχι σας, δεν θα σας προκαλέσει πόνο ούτε θα σας εμποδίσει την αναπνοή. Η γατσροσκόπηση πρακτικά είναι εντελώς ανώδυνη. Η εξέταση συνήθως διαρκεί 15-20   λεπτά για να μπορέσει ο γιατρός να εξετάσει προσεκτικά όλα τα τμήματα του οισοφάγου, του στομάχου και της αρχικής μοίρας του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο) και να πάρει βιοψίες, εάν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης ο γιατρός θα βάζει αέρα στο στομάχι για να διατείνει τα τοιχώματά του και να μπορέσει να εντοπίσει κάποια πάθηση, εάν υπάρχει. Ο αέρας αυτός θα αναρροφηθεί μέσα από το ενδοσκόπιο στο τέλος της εξέτασης.

Στο τέλος της εξέτασης χορηγείται το αντίδοτο στην καταστολή ώστε ο εξεταζόμενος να είναι πλήρως λειτουργικός κατά την έξοδο του από το ιατρείο. Είναι απαραίτητο κάποιος να σας συνοδεύσει για την εξέταση ενώ όταν θα φτάσετε στο σπίτι σας είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας. Η επίδραση της καταστολής στη διάρκεια της εξέτασης μπορεί είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι φαντάζεστε.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει:

  • Να αποφύγετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο
  • Να αποφύγετε τον χειρισμό μηχανημάτων
  • Να αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ.

Οι επιδράσεις της καταστολής η οποία χορηγήθηκε κατά την ενδοσκόπηση, συνήθως έχουν περάσει το απόγευμα της ίδιας μέρας και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις προ της εξέτασης συνηθισμένες τους δραστηριότητες

Πότε θα μάθω το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Σε πολλές περιπτώσεις ο γιατρός θα μπορέσει να σας δώσει το αποτέλεσμα αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης ή σε περίπτωση που είστε σε καταστολή, μόλις ξυπνήσετε.

Εάν έχει ληφθεί βιοψία, το αποτέλεσμά της θα είναι έτοιμο σε μερικές ημέρες (15 μέρες περίπου). Θα ήταν καλή ιδέα να συνοδεύεστε από κάποιον όταν μιλήσετε με τον γιατρό στο τέλος της εξέτασης, γιατί εάν σας έχει χορηγηθεί καταστολή μπορεί να ξεχάσετε τι σας είπε ο γιατρός.

O Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος Κος Π.Παντσάς  θα βρίσκεται στο πολυιατρείο ΚΟΣΜΟΫΓΕΙΑ Σκοπέλου στις 31 Μαρτίου για κλινικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις (Γαστροσκόπηση –Κολονοσκόπηση). Για προγραμματισμό καλείτε στο τηλ. 2424024500